- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Guest Coffee - Polska
- Good Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- KB Coffee Roasters - Francja
- Klaro Coffee - Polska
- Labuna - MY
- Manhattan Coffee- Holandia
- MAMAM Coffee - Polska
- Miga Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- Nero Scuro - Włochy
- Rum Baba Coffee- Holandia
- The Naughty Dog- Czechy
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
- Pochodzenie
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Guest Coffee - Polska
-
Good Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
KB Coffee Roasters - Francja
-
Klaro Coffee - Polska
-
Labuna - MY
-
Manhattan Coffee- Holandia
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Miga Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
Nero Scuro - Włochy
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



Momento Coffee - Kolumbia Nº10, Agualinda - 250g
Data palenia: 18.03.2025
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- DPD Pickup 7.99
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier DPD 15.99
- Kurier (Pobranie) 18
Momento Coffee - Kolumbia Nº10, Agualinda - 250g
Kawa z Agualinda jest ręcznie zbierana, a następnie transportowana kolejką linową do rodzinnego młyna La Joyería. Ze względu na niskie temperatury w regionie stosuje się tu metodę Extended Fermentation, która wymaga dłuższego procesu fermentacji, aby osiągnąć idealny poziom redukcji miąższu. To ryzykowna technika, wymagająca ścisłej kontroli pH i temperatury, jednak dzięki lokalnej wiedzy Pergamino udoskonaliło ten proces, osiągając doskonałe efekty. Po zbiorach wiśnie kawowca są sortowane w wodzie, by usunąć owoce niższej jakości, a następnie fermentowane przez jeden dzień w całości, a po usunięciu miąższu – przez kolejne 4–5 dni. Po zakończeniu fermentacji kawa suszy się na podwyższonych stołach przez 10–15 dni, aż osiągnie optymalną wilgotność. Gotowe ziarna trafiają do młyna Pergamino w Medellín, gdzie przechodzą ostatnie etapy obróbki.
Plantacja Santa Bárbara Estate zatrudnia 60 stałych pracowników, którzy zarabiają 30% powyżej płacy minimalnej, a połowa z nich ma zapewnione darmowe zakwaterowanie. W sezonie zbiorów do pracy dołącza 1 200 zbieraczy, głównie lokalnych rolników, którzy w ten sposób uzupełniają swoje dochody. Większość pracowników pozostaje na farmie przez wiele lat, co świadczy o dobrych warunkach i stabilności zatrudnienia.
Profil Sensoryczny: winogrono, zielona herbata
-
Świeża dostawa