Momento Coffee - Kolumbia Nº10, Agualinda - 250g

Data palenia: 18.03.2025

59.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Słodkie winogrona, Herbata
Obróbka:
Washed Extended Fermentation
Odmiana botaniczna:
Colombia
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

Momento Coffee - Kolumbia Nº10, Agualinda - 250g

Kawa z Agualinda jest ręcznie zbierana, a następnie transportowana kolejką linową do rodzinnego młyna La Joyería. Ze względu na niskie temperatury w regionie stosuje się tu metodę Extended Fermentation, która wymaga dłuższego procesu fermentacji, aby osiągnąć idealny poziom redukcji miąższu. To ryzykowna technika, wymagająca ścisłej kontroli pH i temperatury, jednak dzięki lokalnej wiedzy Pergamino udoskonaliło ten proces, osiągając doskonałe efekty. Po zbiorach wiśnie kawowca są sortowane w wodzie, by usunąć owoce niższej jakości, a następnie fermentowane przez jeden dzień w całości, a po usunięciu miąższu – przez kolejne 4–5 dni. Po zakończeniu fermentacji kawa suszy się na podwyższonych stołach przez 10–15 dni, aż osiągnie optymalną wilgotność. Gotowe ziarna trafiają do młyna Pergamino w Medellín, gdzie przechodzą ostatnie etapy obróbki.

Plantacja Santa Bárbara Estate zatrudnia 60 stałych pracowników, którzy zarabiają 30% powyżej płacy minimalnej, a połowa z nich ma zapewnione darmowe zakwaterowanie. W sezonie zbiorów do pracy dołącza 1 200 zbieraczy, głównie lokalnych rolników, którzy w ten sposób uzupełniają swoje dochody. Większość pracowników pozostaje na farmie przez wiele lat, co świadczy o dobrych warunkach i stabilności zatrudnienia.

Profil Sensoryczny: winogrono, zielona herbata

Parametry:
Profil sensoryczny:
Słodkie winogrona, Herbata
Obróbka:
Washed Extended Fermentation
Odmiana botaniczna:
Colombia
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: