Momento Coffee - Kostaryka Aquiares Estate, EUCALYPTUS CO-FERMENT- 200g

Data palenia: 17.02.2025

69.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
6.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 6.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Mięta
Obróbka:
Co-Fermented
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.2 kg

Momento Coffee - Kostaryka Aquiares Estate, EUCALYPTUS CO-FERMENT- 200g

Ten lot to 100% odmiana ‘Centroamericano’ – hybryda Rume Sudan i Sarchimor, opracowana przez instytuty badawcze Ameryki Środkowej. Łączy wyjątkową jakość smaku z wysoką odpornością na choroby. Kawa jest zbierana ręcznie, a mikroloty, takie jak ten, selekcjonowane przez doświadczonych zbieraczy, wynagradzanych za precyzyjne wybieranie tylko najdojrzalszych owoców. Każde drzewo jest odwiedzane nawet siedmiokrotnie w trakcie zbiorów, aby zapewnić najlepszą jakość ziaren.

Plantacja dba o swoich pracowników, oferując im bezpieczne warunki pracy, zakwaterowanie, opiekę lekarską oraz fizjoterapię. Wielu zbieraczy wraca tu co roku, co świadczy o przyjaznym środowisku pracy. Po zbiorach owoce trafiają do młyna wodnego Aquiares, gdzie powstają kawy myte, przetwarzane metodą „honey” oraz naturalne. Ten wyjątkowy lot przeszedł unikalną fermentację z dodatkiem eukaliptusa, nadając mu niepowtarzalny profil smakowy.

W 2021 roku Aquiares przeznaczyło dwa hektary na uprawę ziół leczniczych, prowadzoną przez zespół kobiet. Uprawiane tam eukaliptus, juanilama i trawa cytrynowa wykorzystywane są zarówno do produkcji olejków eterycznych, jak i do współfermentacji z kawą. Hydrolat zachowuje właściwości organoleptyczne rośliny i jest stosowany w procesie fermentacji kawy. Hydrolat eukaliptusowy przekształca się w inokulant fermentacyjny. Po dostarczeniu wiśni kawowych do młyna są one sortowane, usuwana jest skórka, a następnie umieszczane w zbiornikach fermentacyjnych, do których dodaje się hydrolat. Zbiornik jest następnie szczelnie zamykany, a poziom pH i temperatura są regularnie monitorowane. Po 1–2 dniach zbiornik zostaje otwarty, a kawa jest odcedzana, myta i przekazywana do suszenia w solarnych suszarniach przez 16 dni.

Profil sensoryczny: eukaliptus, landrynka cytrynowa, mięta

Parametry:
Profil sensoryczny:
Mięta
Obróbka:
Co-Fermented
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: