- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Guest Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- Kavoholik - Słowacja
- KAWA Coffee - Francja
- Labuna - MY
- Manhattan Coffee- Holandia
- MAMAM Coffee - Polska
- Miga Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- People Possesion - Francja
- Rum Baba Coffee- Holandia
- Runty Roaster- Polska
- Sprout Coffee - Holandia
- Swerl Coffee - Szwecja
- The Naughty Dog- Czechy
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
- Pochodzenie
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Guest Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
Kavoholik - Słowacja
-
KAWA Coffee - Francja
-
Labuna - MY
-
Manhattan Coffee- Holandia
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Miga Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
People Possesion - Francja
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
Runty Roaster- Polska
-
Sprout Coffee - Holandia
-
Swerl Coffee - Szwecja
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



Momento Coffee - Salwador Finca El Tanque - 250g
Data palenia: 26.02.2025
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- DPD Pickup 6.99
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier (Pobranie) 18
- Kurier DPD 18
Momento Coffee - Salwador Finca El Tanque - 250g
W żyznej okolicy wulkanu San Salvador znajdują się gleby bogate w składniki odżywcze oraz idealne warunki klimatyczne do uprawy kawy. To właśnie tam mieści się plantacja El Tanque, zajmująca 15 hektarów. Jej właścicielem jest Fernando Felipe Alfaro Castanedm.
Jego celem było wprowadzenie salwadorskiej kawy na międzynarodowy rynek kaw specialty. W tym samym roku Fernando przejął plantację Miramar od swojego teścia, by rozpocząć uprawę egzotycznych odmian kawy i zgłaszać je do prestiżowych konkursów, takich jak Cup of Excellence.
Podczas zbiorów dojrzałe owoce kawowca są starannie zbierane ręcznie i dostarczane do młyna eksportowego w Salwadorze – El Carmen – gdzie są sortowane. Następnie owoce są miażdżone tego samego dnia w celu usunięcia zewnętrznej warstwy miąższu. Oczyszczone ziarna trafiają do zbiorników, gdzie fermentują przez 6–8 godzin, co pozwala na rozkład resztek lepkiego miąższu. Po fermentacji kawa jest płukana czystą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości miąższu oraz zanieczyszczenia. Kolejnym etapem jest suszenie kawy na glinianych tarasach w pełnym słońcu przez 15–18 dni. W tym czasie ziarna są regularnie mieszane, aby zapewnić równomierne suszenie. Gdy zawartość wilgoci osiągnie 10,5%, ziarna są pakowane i leżakują przez 30 dni przed procesem łuskania oraz przygotowaniem do eksportu.
Profil sensoryczny: gruszka, orzech laskowy
-
Świeża dostawa