Sprout Coffee - Kolumbia La Milan Maypop - 250g

Data palenia: 13.01.2024

109.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Zostaw telefon
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
6.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 6.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Owoce tropikalne, Skórka z limonki
Obróbka:
Co-Fermented
Odmiana botaniczna:
Caturra
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

Sprout Coffee - Kolumbia La Milan Maypop - 250g

Café Uba:

Dzisiaj zdobyte doświadczenie w połączeniu z dobrymi warunkami środowiskowymi naszych upraw pozwoliło nam zdobyć różne nagrody jakościowe za kawę zarówno na szczeblu krajowym, jak i międzynarodowym, wygrywając również w różnych mistrzostwach baristów na całym świecie. Café Uba ma trzy plantacje kawy zlokalizowane w farmie Risaralda w Kolumbii, o łącznej powierzchni ponad 200 hektarów uprawianych pod kawę, z około milionem roślin kawy i ponad 20 różnymi odmianami kawy.

Farmy Riviera, Mediolan i Buenos Aires znajdują się w gminach Pereira i Santa Rosa de Cabal, w farmie Risaralda w regionie Krajobrazu Kulturowego Kawy na ostrodze środkowego pasma górskiego Andów, pod dużym wpływem ośnieżonych gór Santa Isabel i Ruiz. Z tego powodu, wraz z górzystym terenem oraz zmiennością petrograficzną i klimatyczną, gleby te nie ukończyły swojego rozwoju pedogenetycznego, co oznacza, że ​​są to młode gleby. Według Soil Taxonomy należą do rzędów Entisols, Inceptisols i Andisols.

Proces obróbki: 

Świeżo zebrane owoce kawy umieszczane są w worku na 10-12 godzin, aby uzyskać szybki wzrost temperatury. Bakterie obecne w tym środowisku i na owocach zaczynają rozkładać węglowodany na cukry, co jeszcze bardziej podnosi temperaturę. Następnie kawa jest chłodzona w zbiorniku z wodą o temperaturze 8-10 °C, po czym jest usuwana z miąższu. Podczas gdy ten proces ma miejsce, owoce maypop, marakui i curuba są miażdżone i przygotowywane do dodania do kultury drożdży i bakterii. Kawa, przygotowane owoce i aktywowane kultury startowe umieszczane są w zbiornikach w celu wytworzenia fermentacji beztlenowej przez 6-8 dni. Fermentowana kawa jest następnie myta i suszona na słońcu przez 15-20 dni, aby osiągnąć idealną wilgotność.

Ten dziwaczny proces nadał tej kawie bardzo soczysty, niemal kwaśny klimat IPA z nutą limonki. Delektuj się tą kawą w trakcie jej stygnięcia, gdyż smaki będą się coraz bardziej rozwijać.

Profil Sensoryczny: IPA, owoce tropikalne, limonka

Parametry:
Profil sensoryczny:
Owoce tropikalne, Skórka z limonki
Obróbka:
Co-Fermented
Odmiana botaniczna:
Caturra
Profil wypalenia:
Pod filtr

Dane producenta

Sprout Coffee Roasters
Gasfabriek 5,
5613 CP Eindhoven
Netherlands

info@sproutcoffeeroasters.art

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: