Sprout Coffee - Kolumbia Oscar Hernandez - 250g

Data palenia: 14.01.2024

135.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Zostaw telefon
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
6.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 6.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Białe Winogrono, Owoce tropikalne, Cytrusy
Obróbka:
Washed, Thermal Shock
Odmiana botaniczna:
Colombia
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

Sprout Coffee - Kolumbia Oscar Hernandez - 250g

Gospodarstwo Los Nogales położone jest wysoko w bujnych górach Bruselas, gdzie zespół uprawia i pielęgnuje szeroką gamę egzotycznych odmian. Dzięki dużej ilości pracy, stopniowo gospodarstwo Los Nogales stało się centrum badań i innowacji, w którym zarówno technologie, jak i biotechnologie są przyjmowane w celu ulepszenia systemów produkcji kawy zarówno w gospodarstwie, jak i w procesach mokrego mielenia. Tak więc, niezależnie od tego, czy chodzi o zbiory, zarządzanie glebą, fermentację, mikrobiologię czy sposób transportu kawy, celem zespołu jest dalsza rewolucjonizacja świata kawy.

Ostatnio Oscar i zespół wybrali się w podróż do niektórych z najlepszych gospodarstw w Panamie, gdzie zdobyli nową inspirację w zakresie zarządzania zarówno glebą, jak i drzewami kawowymi. Oznaczało to wiele zmian dla zarządzania gospodarstwem zespołu, Oscar zawsze mówi o roślinach kawy jak o diecie człowieka. Nie wystarczy mówić tylko o materii organicznej, trzeba zastanowić się, jak produkować witaminy i minerały niezbędne do wzbogacenia gleby i zapewnienia roślinie najlepszej wszechstronnej diety, aby wyhodować wyjątkowe owoce kawy.

Proces obróbki:

1. Selektywny zbiór dojrzałych żółtych wiśni.

2. Zebrane owoce są następnie czyszczone i dezynfekowane w uzdatnionej wodzie w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń powierzchniowych. W tym samym etapie wiśnie o niskiej gęstości unoszą się na powierzchni i są usuwane, aby zachować tylko najlepszą jakość dla tej partii.

3. Kawa jest poddawana szokowi termicznemu poprzez zanurzenie jej najpierw w gorącej wodzie o temperaturze 80 stopni na 1 minutę, a następnie w temperaturze 15 stopni na 3 minuty. Uwalnia to więcej glukozy z kawy i eliminuje niepożądane mikroorganizmy, dwa ważne punkty dla lepszej jakości fermentacji.

4. Następnie ziarna kawy są rozdrabniane bez wody, a dostosowany przez zespół rozdrabniacz dodaje również etap wyciskania usuniętych wiśni kawy w celu zebrania wszystkich drożdży i bogatego w cukier soku, który ma zostać użyty do fermentacji.

5. Zebrany sok, kawa i na końcu wstępny ferment (podobny do zaczynu na zakwas) są dodawane do zbiornika, który jest następnie zamykany w celu fermentacji przez 120 godzin. To tutaj mikroorganizmy rozkładają cukry i inne związki, przyczyniając się do ostatecznego profilu smakowego kawy.

6. Po fermentacji kawa jest suszona na słońcu przez około 15 dni.

Profil Sensoryczny: limonka, eukaliptus, białe winogrono

Parametry:
Profil sensoryczny:
Białe Winogrono, Owoce tropikalne, Cytrusy
Obróbka:
Washed, Thermal Shock
Odmiana botaniczna:
Colombia
Profil wypalenia:
Pod filtr

Dane producenta

Sprout Coffee Roasters
Gasfabriek 5,
5613 CP Eindhoven
Netherlands

info@sproutcoffeeroasters.art

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: