- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Beansmith's Coffee- Czechy
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- Doubleshot - Czechy
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Guest Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- Kavoholik - Słowacja
- KB Coffee Roasters - Francja
- Labuna - MY
- Manhattan Coffee- Holandia
- MAMAM Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- PRAŻ Micro Roastery - Polska
- Rum Baba Coffee- Holandia
- Runty Roaster- Polska
- Sprout Coffee - Holandia
- The Naughty Dog- Czechy
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
- Pochodzenie
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Beansmith's Coffee- Czechy
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
Doubleshot - Czechy
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Guest Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
Kavoholik - Słowacja
-
KB Coffee Roasters - Francja
-
Labuna - MY
-
Manhattan Coffee- Holandia
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
PRAŻ Micro Roastery - Polska
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
Runty Roaster- Polska
-
Sprout Coffee - Holandia
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
Sprout Coffee - Kolumbia Oscar Hernandez - 250g
Data palenia: 14.01.2024
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- DPD Pickup 6.99
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier (Pobranie) 18
- Kurier DPD 18
Sprout Coffee - Kolumbia Oscar Hernandez - 250g
Gospodarstwo Los Nogales położone jest wysoko w bujnych górach Bruselas, gdzie zespół uprawia i pielęgnuje szeroką gamę egzotycznych odmian. Dzięki dużej ilości pracy, stopniowo gospodarstwo Los Nogales stało się centrum badań i innowacji, w którym zarówno technologie, jak i biotechnologie są przyjmowane w celu ulepszenia systemów produkcji kawy zarówno w gospodarstwie, jak i w procesach mokrego mielenia. Tak więc, niezależnie od tego, czy chodzi o zbiory, zarządzanie glebą, fermentację, mikrobiologię czy sposób transportu kawy, celem zespołu jest dalsza rewolucjonizacja świata kawy.
Ostatnio Oscar i zespół wybrali się w podróż do niektórych z najlepszych gospodarstw w Panamie, gdzie zdobyli nową inspirację w zakresie zarządzania zarówno glebą, jak i drzewami kawowymi. Oznaczało to wiele zmian dla zarządzania gospodarstwem zespołu, Oscar zawsze mówi o roślinach kawy jak o diecie człowieka. Nie wystarczy mówić tylko o materii organicznej, trzeba zastanowić się, jak produkować witaminy i minerały niezbędne do wzbogacenia gleby i zapewnienia roślinie najlepszej wszechstronnej diety, aby wyhodować wyjątkowe owoce kawy.
Proces obróbki:
1. Selektywny zbiór dojrzałych żółtych wiśni.
2. Zebrane owoce są następnie czyszczone i dezynfekowane w uzdatnionej wodzie w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń powierzchniowych. W tym samym etapie wiśnie o niskiej gęstości unoszą się na powierzchni i są usuwane, aby zachować tylko najlepszą jakość dla tej partii.
3. Kawa jest poddawana szokowi termicznemu poprzez zanurzenie jej najpierw w gorącej wodzie o temperaturze 80 stopni na 1 minutę, a następnie w temperaturze 15 stopni na 3 minuty. Uwalnia to więcej glukozy z kawy i eliminuje niepożądane mikroorganizmy, dwa ważne punkty dla lepszej jakości fermentacji.
4. Następnie ziarna kawy są rozdrabniane bez wody, a dostosowany przez zespół rozdrabniacz dodaje również etap wyciskania usuniętych wiśni kawy w celu zebrania wszystkich drożdży i bogatego w cukier soku, który ma zostać użyty do fermentacji.
5. Zebrany sok, kawa i na końcu wstępny ferment (podobny do zaczynu na zakwas) są dodawane do zbiornika, który jest następnie zamykany w celu fermentacji przez 120 godzin. To tutaj mikroorganizmy rozkładają cukry i inne związki, przyczyniając się do ostatecznego profilu smakowego kawy.
6. Po fermentacji kawa jest suszona na słońcu przez około 15 dni.
Profil Sensoryczny: limonka, eukaliptus, białe winogrono
Dane producenta
Sprout Coffee Roasters
Gasfabriek 5,
5613 CP Eindhoven
Netherlands
info@sproutcoffeeroasters.art
-
Świeża dostawa