- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Guest Coffee - Polska
- Good Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- KB Coffee Roasters - Francja
- Klaro Coffee - Polska
- Labuna - MY
- MAMAM Coffee - Polska
- Miga Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- Rum Baba Coffee- Holandia
- Swerl Coffee - Szwecja
- The Naughty Dog- Czechy
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
- Pochodzenie
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Guest Coffee - Polska
-
Good Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
KB Coffee Roasters - Francja
-
Klaro Coffee - Polska
-
Labuna - MY
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Miga Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
Swerl Coffee - Szwecja
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



DAK Coffee- Panama, Blackberry Fields, Geisha - 60g
Data palenia: 18.03.2025
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- DPD Pickup 7.99
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier DPD 15.99
- Kurier (Pobranie) 18
DAK Coffee- Panama, Blackberry Fields, Geisha - 60g
Kolejna wyjątkowa i rzadka kawa z Hacienda La Esmeralda. To naturalna gejsza z partii Porton 3 ANB, bardzo soczysta i wyrazista z nutami smakowymi jeżyny, lawendy i cukru.
W przypadku tej konkretnej partii, fermentacja z CO2 przez trzy dni. Następnie suszenie na podniesionych afrykańskich grządkach przez średnio 24 dni. Ziemie, które tworzą Hacienda La Esmeralda, zostały po raz pierwszy połączone jako pojedyncza posiadłość przez Szweda o nazwisku Hans Elliot w 1940 roku. Ziemia ta obejmowała kilkaset hektarów na terenie, na którym obecnie znajdują się farmy Palmira i Canas Verdes. W 1967 roku szwedzko-amerykański bankier o nazwisku Rudloph Peterson kupił Hacienda La Esmeralda jako miejsce na emeryturę. W tamtym czasie ziemia była głównie pastwiskiem dla bydła z niewielkimi kępami kawy. W 1975 roku Petersonowie przestawili farmy na bydło mleczne, co sprawdziło się całkiem dobrze. W połowie lat 80. rodzina szukała dalszej dywersyfikacji, a kawa była ku temu doskonałą okazją. Kawa rosła na terenach w La Esmeralda i wokół niej od co najmniej 1890 roku. W tym czasie był to niemal wyłącznie produkt masowy. Dopiero w połowie lat 90. niektórzy północnoamerykańscy nabywcy kawy zaczęli szeroko mówić o kawie Speciality.
W 1997 roku rodzina kupiła ziemię, która stała się farmą Jaramillo. Ta działka na zboczu wulkanu Baru została wybrana ze względu na dużą wysokość, w nadziei na wyhodowanie kawy o wyższej punktacji. Farma została zdewastowana przez rdzę liści kawy, ale Daniel Peterson zauważył, że drzewa Geisha nie zostały tak poważnie uszkodzone, więc postanowili zasadzić Geisha na większej części farmy, powyżej 1650 m n.p.m. To właśnie sadzenie Geisha na dużej wysokości pomogło im wygrać konkurs Best of Panama w 2004 roku.
W profilu: jeżyna, lawenda, cukier
-
Świeża dostawa