DAK Coffee- Panama, Blackberry Fields, Geisha - 60g

Data palenia: 18.03.2025

159.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Jeżyna, lawenda, Cukier
Obróbka:
Natural
Wysokość uprawy:
1820 m n.p.m.
Odmiana botaniczna:
Geisha
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.06 kg

DAK Coffee- Panama, Blackberry Fields, Geisha - 60g

Kolejna wyjątkowa i rzadka kawa z Hacienda La Esmeralda. To naturalna gejsza z partii Porton 3 ANB, bardzo soczysta i wyrazista z nutami smakowymi jeżyny, lawendy i cukru.

W przypadku tej konkretnej partii, fermentacja z CO2 przez trzy dni. Następnie suszenie na podniesionych afrykańskich grządkach przez średnio 24 dni. Ziemie, które tworzą Hacienda La Esmeralda, zostały po raz pierwszy połączone jako pojedyncza posiadłość przez Szweda o nazwisku Hans Elliot w 1940 roku. Ziemia ta obejmowała kilkaset hektarów na terenie, na którym obecnie znajdują się farmy Palmira i Canas Verdes. W 1967 roku szwedzko-amerykański bankier o nazwisku Rudloph Peterson kupił Hacienda La Esmeralda jako miejsce na emeryturę. W tamtym czasie ziemia była głównie pastwiskiem dla bydła z niewielkimi kępami kawy. W 1975 roku Petersonowie przestawili farmy na bydło mleczne, co sprawdziło się całkiem dobrze. W połowie lat 80. rodzina szukała dalszej dywersyfikacji, a kawa była ku temu doskonałą okazją. Kawa rosła na terenach w La Esmeralda i wokół niej od co najmniej 1890 roku. W tym czasie był to niemal wyłącznie produkt masowy. Dopiero w połowie lat 90. niektórzy północnoamerykańscy nabywcy kawy zaczęli szeroko mówić o kawie Speciality.

W 1997 roku rodzina kupiła ziemię, która stała się farmą Jaramillo. Ta działka na zboczu wulkanu Baru została wybrana ze względu na dużą wysokość, w nadziei na wyhodowanie kawy o wyższej punktacji. Farma została zdewastowana przez rdzę liści kawy, ale Daniel Peterson zauważył, że drzewa Geisha nie zostały tak poważnie uszkodzone, więc postanowili zasadzić Geisha na większej części farmy, powyżej 1650 m n.p.m. To właśnie sadzenie Geisha na dużej wysokości pomogło im wygrać konkurs Best of Panama w 2004 roku.

W profilu: jeżyna, lawenda, cukier

 




Parametry:
Profil sensoryczny:
Jeżyna, lawenda, Cukier
Obróbka:
Natural
Wysokość uprawy:
1820 m n.p.m.
Odmiana botaniczna:
Geisha
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: