- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Guest Coffee - Polska
- Good Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- KB Coffee Roasters - Francja
- Klaro Coffee - Polska
- Labuna - MY
- Manhattan Coffee- Holandia
- MAMAM Coffee - Polska
- Miga Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- Nero Scuro - Włochy
- Rum Baba Coffee- Holandia
- The Naughty Dog- Czechy
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
- Pochodzenie
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Guest Coffee - Polska
-
Good Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
KB Coffee Roasters - Francja
-
Klaro Coffee - Polska
-
Labuna - MY
-
Manhattan Coffee- Holandia
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Miga Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
Nero Scuro - Włochy
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-






Good Coffee - Kenia Karimikui - 250g
Data palenia: 25.03.2025
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- DPD Pickup 7.99
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier DPD 15.99
- Kurier (Pobranie) 18
Good Coffee - Kenia Karimikui - 250g
Oh Kenia!
Rześka, cytrusowa kawa z kawowego serca Kenii - regionu Kirinyaga. W smaku głównie mocny grejpfrut, słodkie pomelo, cytryny i rabarbar, w tle trochę czerownych owoców: porzeczek i truskawek.
Pewną ciekawostką w naszej kawie jest jedna z odmian: SL14. Zapewne znacie SL28 lub SL34, ale SL14 spotyka się niezbyt często. Ta odmiana powstała w latach 30-tych ub. wieku w Scott Agricultural Laboratories (obecnie: National Agricultural Laboratories) i opisana jako odporna na suszę. Sadzonki rozpowszechniono w Kenii i Ugandzie.
Stacja obróbki Karimikui - obok Kiangoi i Kii - należy do słynnej i cenionej kooperatywy Rungeto Farmers Coop Society. 60-letnia kooperatywa liczy ponad 3,5 tysiąca członków, z których każdy ma ok. hektara ziemi. Obok arabiki rolnicy uprawiają zboża i warzywa, które są dla nich żródłem codziennego pożywienia. Kawa to ich tzw. "cash crop", czyli uprawa przeznaczona na sprzedaż, z której po prostu pozyskują gotówkę. Ziemie wokół Karimikui są wprost stworzone do upraw fantastycznej arabiki. Gleby są żyzne dzięki wulkanicznemu pochodzeniu, wysokość pól pozwala na idealne, powolne dojrzewanie wiśni kawowca, a cykl opadów pozwala arabice kwitnąć właśnie wtedy kiedy jest na to najlepszy czas. W Karimikui - podobnie jak w całej Kenii - rolnicy zbierają swoje owoce ręcznie i sami dostarczają je do stacji obróbki. Tam wiśnie są przebierane, myte i od razu pozbawiane miąższu i skórki za pomocą specjalnego urządzenia. Potem trafiają na platformy do suszenia, gdzie schną ok. 10-14 dni aż osiągną odpowiedni poziom wilgoci.
Profil sensoryczny: grejpfrut, rabarbar, pomelo
-
Świeża dostawa