Good Coffee - Kenia Karimikui - 250g

Data palenia: 23.10.2024

57.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
12.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 22.5
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Rabarbar, Grejpfrut, Pomelo
Obróbka:
Washed
Odmiana botaniczna:
SL28, SL34
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

Good Coffee - Kenia Karimikui - 250g

Oh Kenia! 

Rześka, cytrusowa kawa z kawowego serca Kenii - regionu Kirinyaga. W smaku głównie mocny grejpfrut, słodkie pomelo, cytryny i rabarbar, w tle trochę czerownych owoców: porzeczek i truskawek.

 Pewną ciekawostką w naszej kawie jest jedna z odmian: SL14. Zapewne znacie SL28 lub SL34, ale SL14 spotyka się niezbyt często. Ta odmiana powstała w latach 30-tych ub. wieku w Scott Agricultural Laboratories (obecnie: National Agricultural Laboratories) i opisana jako odporna na suszę. Sadzonki rozpowszechniono w Kenii i Ugandzie.

Stacja obróbki Karimikui - obok Kiangoi i Kii - należy do słynnej i cenionej kooperatywy Rungeto Farmers Coop Society. 60-letnia kooperatywa liczy ponad 3,5 tysiąca członków, z których każdy ma ok. hektara ziemi. Obok arabiki rolnicy uprawiają zboża i warzywa, które są dla nich żródłem codziennego pożywienia. Kawa to ich tzw. "cash crop", czyli uprawa przeznaczona na sprzedaż, z której po prostu pozyskują gotówkę. Ziemie wokół Karimikui są wprost stworzone do upraw fantastycznej arabiki. Gleby są żyzne dzięki wulkanicznemu pochodzeniu, wysokość pól pozwala na idealne, powolne dojrzewanie wiśni kawowca, a cykl opadów pozwala arabice kwitnąć właśnie wtedy kiedy jest na to najlepszy czas. W Karimikui - podobnie jak w całej Kenii - rolnicy zbierają swoje owoce ręcznie i sami dostarczają je do stacji obróbki. Tam wiśnie są przebierane, myte i od razu pozbawiane miąższu i skórki za pomocą specjalnego urządzenia. Potem trafiają na platformy do suszenia, gdzie schną ok. 10-14 dni aż osiągną odpowiedni poziom wilgoci.

Profil sensoryczny: grejpfrut, rabarbar, pomelo

Parametry:
Profil sensoryczny:
Rabarbar, Grejpfrut, Pomelo
Obróbka:
Washed
Odmiana botaniczna:
SL28, SL34
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: