Good Coffee - Honduras Sebastian Mejia - 250g

Data palenia: 26.03.2025

55.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Truskawki, Malina, Nuty cytrusowe
Obróbka:
Honey
Wysokość uprawy:
1500 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Parainema
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

Good Coffee - Honduras Sebastian Mejia - 250g

Bezpretensjonalna, soczysta, owocowa i słodka kawa. W smaku przede wszystkim maliny i cytrusy, do tego słodkie truskawki i morele. Przyjemna w przelewie i słodka, soczysta w kawiarce i espresso.

Kawa pochodzi ze słynącego z wysokiej jakości regionu Santa Barbara. Ziarna odmiany Parainema to chyba najczęściej uprawiana tam odmiana arabiki, jedynie obróbka honey nie jest tam super często stosowana.

Kawa była obrabiana metodą honey. Co to znaczy? Po zebraniu owoce, które przypominają niewielkie wiśnie, są fermentowane przez 36 godzin w plastikowych workach. Potem usuwa się z nich skórkę i część miąższu (ok. połowa miąższu zostaje na ziarenku) i fermentuje jeszcze raz.  Potem tak spreparowane ziarenka przenosi się na platformy do suszenia na słońcu. Tam - regularnie obracane i przebierane - pozostają przez 2-3 tygodnie. Na koniec usuwa się z nich resztki wyschniętego miąższu, pakuje do worków lub pojemników, w których ziarna leżakują zanim ostatecznie spakowane na eksport trafią do magazynów, kontenerów, na statki, potem znów do magazynów i na koniec do palarni

Profil sensoryczny: truskawki, maliny, cytrusy

Parametry:
Profil sensoryczny:
Truskawki, Malina, Nuty cytrusowe
Obróbka:
Honey
Wysokość uprawy:
1500 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Parainema
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: