- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Beansmith's Coffee- Czechy
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Frukt Coffee - Finlandia
- Father's Coffee- Czechy
- HAYB- Polska
- Manhattan Coffee- Holandia
- MAMAM Coffee - Polska
- Miga Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- Rum Baba Coffee- Holandia
- Runty Roaster- Polska
- The Naughty Dog- Czechy
- Pochodzenie
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Beansmith's Coffee- Czechy
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Frukt Coffee - Finlandia
-
Father's Coffee- Czechy
-
HAYB- Polska
-
Manhattan Coffee- Holandia
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Miga Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
Runty Roaster- Polska
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
Father's Coffee Roastery - Nikaragua Bethania 300g
Data palenia: 13.11.2024
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- DPD Pickup 6.99
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier (Pobranie) 18
- Kurier DPD 18
Father's Coffee Roastery - Nikaragua Bethania 300 g
Ana i Martha Albir to trzecie pokolenie producentów kawy z Nuova Segovia, gdzie ich pradziadek założył farmę kawy w 1930 roku. Dziś rodzina posiada kilka farm kawy założonych przez ojca Any i Marty. Jak wszystko inne w Nikaragui, również farmy kawy, głównie farmy na pograniczu z Hondurasem, mają za sobą ciekawą historię. Rewolucja w latach 1975-1979 uderzyła w cały kraj, ale najbardziej ucierpiała strefa przygraniczna, co zmusiło rodzinę do przeniesienia się do Stanów Zjednoczonych. Po sześciu latach na wygnaniu wrócili do domu i odkryli, że większość ich ziemi została zajęta przez rząd centralny. Jedyną rzeczą, jaką odzyskali, był ich dom.
Beztlenowe przetwarzanie naturalne łączy tradycyjną metodę przetwarzania na sucho z fermentacją beztlenową. W Finca Bethania wiśnie są zbierane ręcznie z uwzględnieniem dojrzałości. Pierwsza faza przetwarzania nazywa się flotacją. Jest to proces selekcji jakości, w którym kawa jest wlewana do zbiorników z wodą, co pozwala wszystkim wadliwym wiśniom unosić się na powierzchni i zostać usuniętymi. Następnie wiśnie są zamykane w specjalnych pojemnikach, w których fermentacja zachodzi bez dostępu powietrza. Proces ten często trwa kilka dni ( czas trwania zależy od warunków, takich jak temperatura i wilgotność), umożliwiając uwolnienie określonych enzymów i związków chemicznych podczas fermentacji, które nadają kawie niezwykłe nuty smakowe. Następnie kawa jest suszona na afrykańskich grządkach pod zadaszonymi konstrukcjami. Wysuszona kawa spoczywa przez miesiąc w plastikowych workach, zanim zostanie łuskana, sortowana i pakowana do worków jutowych.
Profil sensoryczny:czerwone wino, kakao, orzechy
-
Świeża dostawa