📢 Wysyłki DPD Pickup! Teraz 6,99zł, uzupełnij zapasy kaw   

Father's Coffee Roastery - Nikaragua Bethania 300g

Data palenia: 13.11.2024

74.26 79.00 -6%
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
79
Do końca promocji pozostało:
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
6.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 6.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Kakao, Czerwone wino, orzech
Obróbka:
Fermentacja beztlenowa (anaerobic)
Wysokość uprawy:
1300-1400 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Red Catuai
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.3 kg

Father's Coffee Roastery - Nikaragua Bethania 300 g

Ana i Martha Albir to trzecie pokolenie producentów kawy z Nuova Segovia, gdzie ich pradziadek założył farmę kawy w 1930 roku. Dziś rodzina posiada kilka farm kawy założonych przez ojca Any i Marty. Jak wszystko inne w Nikaragui, również farmy kawy, głównie farmy na pograniczu z Hondurasem, mają za sobą ciekawą historię. Rewolucja w latach 1975-1979 uderzyła w cały kraj, ale najbardziej ucierpiała strefa przygraniczna, co zmusiło rodzinę do przeniesienia się do Stanów Zjednoczonych. Po sześciu latach na wygnaniu wrócili do domu i odkryli, że większość ich ziemi została zajęta przez rząd centralny. Jedyną rzeczą, jaką odzyskali, był ich dom. 

Beztlenowe przetwarzanie naturalne łączy tradycyjną metodę przetwarzania na sucho z fermentacją beztlenową. W Finca Bethania wiśnie są zbierane ręcznie z uwzględnieniem dojrzałości. Pierwsza faza przetwarzania nazywa się flotacją. Jest to proces selekcji jakości, w którym kawa jest wlewana do zbiorników z wodą, co pozwala wszystkim wadliwym wiśniom unosić się na powierzchni i zostać usuniętymi. Następnie wiśnie są zamykane w specjalnych pojemnikach, w których fermentacja zachodzi bez dostępu powietrza. Proces ten często trwa kilka dni ( czas trwania zależy od warunków, takich jak temperatura i wilgotność), umożliwiając uwolnienie określonych enzymów i związków chemicznych podczas fermentacji, które nadają kawie niezwykłe nuty smakowe. Następnie kawa jest suszona na afrykańskich grządkach pod zadaszonymi konstrukcjami. Wysuszona kawa spoczywa przez miesiąc w plastikowych workach, zanim zostanie łuskana, sortowana i pakowana do worków jutowych.

Profil sensoryczny:czerwone wino, kakao, orzechy

Parametry:
Profil sensoryczny:
Kakao, Czerwone wino, orzech
Obróbka:
Fermentacja beztlenowa (anaerobic)
Wysokość uprawy:
1300-1400 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Red Catuai
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: