• Labuna x Runty Roaster, Ogień w Szopie Vol. 3 - Kolumbia Sweet Valley, Potosi 250g

Data palenia: 13.06.2024

Mielenie
Profil sensoryczny: Owoce tropikalne, Jagoda, Jabłko
Obróbka: Anaerobic natural
Wysokość uprawy: 1800 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Castillo, Caturra, Colombia
Profil wypalenia: Pod filtr
79.00
szt. Dodaj do ulubionych
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.25 kg

Runty Roaster x Labuna, Ogień w Szopie Vol. 3 - Kolumbia Sweet Valley 250g 

Producent: Cafe Granja La Esparenza

Farma:Potosi

Sweet Valley od tyłu to: Ogień w Szopie. Nie? A, no bo jak słyszymy Sweet Valley to oczy nam bardziej błyszczą, ślinianki pracują, a potem przypominamy sobie początki LABUNY. Wysyłanie paczek z domu, wprowadzanie nowych palarni do oferty... Wtedy poznaliśmy tego producenta - Cafe Granja La Esperanza to absolutna topka jeśli chodzi o Kolumbię. I jest sztosem! Więc zasługuje na dobrą kolaborację. Kamil Runty Roaster ma know - how i piec, my wiemy czego chcemy w paczce. Szukamy, profilujemy, siorbiemy i  o tym gadamy. Więc i wam powiemy czego się spodziewać:

Przyjemne musowanie porównywalne do cydru jabłkowego, słodycz jagód i owoców tropikalnych. Polecanko!

Ogień w szopie to projekt, który (mamy nadzieję) będziemy robić cyklicznie, z różnymi palarniami, z różnymi sztos kawami. dlaczego? bo możemy! :))))

To już jego trzecia edycja. Tym razem postawiliśmy na palarnię, której założyciela, roastera czyli Kamila, znamy od nazego pierwszego festiwalu kawowego. Myślimy, że ani on ani my nie spodziewaliśmy się że 3 lata później będziemy wspólnie robić tak fajny projekt.

Ta kawa dała nam maksymalną satysfakcję. Dokładnie tego oczekiwaliśmy, 1:1. 

Profil smakowy: cydr jabłkowy, słodycz jagód, owoce tropikalne

Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.

Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.

Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.

Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia. 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.