• Kategorie
  • Father's Coffee Roastery - Kolumbia Decaf, bezkofeinowa - 300g

Data palenia: 29.08.2022

Profil sensoryczny: Brzoskwinia, Czarna herbata, Morela
Obróbka: Washed
Wysokość uprawy: 1600-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Castillo, Caturra
Profil wypalenia: Pod filtr
Brak towaru
65.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DHL 18
Waga 0.3 kg

Father's Coffee Roastery - Kolumbia Decaf, bezkofeinowa - 300g

Kawa, która ma być bezkofeinowa, pochodzi ze stowarzyszenia plantatorów kawy Siruma. Spółdzielnia liczy obecnie 92 rodziny, które uprawiają średnio 1 hektar ziemi. Tradycyjnie mają na swoich farmach mieszankę odmian, takich jak Castillo i Caturra. Oprócz wsparcia technicznego Siruma prowadzi również programy szkoleniowe dla swoich rolników i płaci im o 9,5% więcej powyżej aktualnej wartości rynkowej w danym roku. USAID, który jest pierwszym darczyńcą tej spółdzielni, kierowanej przez miejscowe kobiety, trzyma rękę na pulsie całego projektu wraz z kawą speciality Falcon.

Sposób przetwarzania kawy na bezkofeinową jest całkowicie naturalny. Octan etylu z trzciny cukrowej jest używany do wypłukiwania kofeiny z ziaren. W pierwszym etapie kawa jest parzona pod niskim ciśnieniem, aby usunąć resztki srebrzystej skórki, które pozostają na ziarnach po obróbce na mokro. Następnie zwilża się gorącą wodą, aby pęcznieć i zmiękczyć ziarna. Pierwszym krokiem jest przygotowanie do hydrolizy kofeiny, która jest związana z solami kwasu chlorogenowego w kawie. Kawa jest ponownie przemywana naturalnym rozpuszczalnikiem octanem etylu, aby zredukować kofeinę do właściwego poziomu . Ziarna są następnie oczyszczane z pozostałości rozpuszczalnika strumieniem niskociśnieniowej pary. Następnie jest suszony w suszarkach próżniowych. Kawa jest następnie szybko schładzana do temperatury otoczenia za pomocą wentylatora przed ostatnim etapem wosku Carnauba, który jest nakładany w celu polerowania i zapewnienia ochrony przed warunkami otoczenia oraz zapewnienia stabilności. Stamtąd kawa jest pakowana w 35 kg worki gotowe do eksportu.

Profil sensoryczny: morele, brzoskwinia, czarna herbata, migdały

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.