📢 Wysyłki przed długim weekendem: Zamów teraz, aby paczka dotarła do czwartku! 🚚🚀

Good Coffee - Kostaryka Finca VOD - 250g

Data palenia: 24.10.2024

79.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
12.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 22.5
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
róża, Wiśnie, Granat, Herbata
Obróbka:
Natural
Wysokość uprawy:
2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Red Catuai
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

Good Coffee - Kostaryka Finca VOD - 250g

"Harmonijna, złożona, aksamitna kawa od Ivana Solisa - jednego z najbardziej znanych producentów w Kostaryce, którego kawa (inna odmiana i obróbka niż nasza, ale pochodząca z tej samej działki) zdobyła w tym roku pierwsze miejsce w prestiżowym konkursieCup of Excellence. Nasz importer kupił te ziarna zanim ogłoszono wyniki, ale już wiemy, że przez następnych kilka sezonów kawa z Finca Voo będzie raczej poza naszym zasięgiem ze względu na ceny i zainteresowanie palarni z całego świata."

W smaku ta kawa jest przede wszystkim pełna, zbalansowana i aksamitna, poczujecie w niej wiśnie i granata, miód i herbatę, lekkie nuty przypraw, w tym imbiru. Super jak na tę porę roku. Finca Voo to ostatni nabytek rodziny Solis & Cordero. Na tej położonej w sercu Tarrazu działce rosną odmiany Catuai i Red Catuai. Klimat, wysokość (1700 - 2000 metrów), gleba i wiedza farmerów sprawiają, że z tych pól pochodzą pyszne ziarna. Owoce są poddawane obróbce w stacji Santa Fe należącej do żony Ivana - Leandry Cordero. Tak było też w tym przypadku, owoce dostarczono do stacji, gdzie po umyciu byly fermentowane w ciemnych plastikowych workch przez 36 godzin. Potem przeniesiono je na platformy do suszenia, gdzie staranie i często obracane schły przez 19 dni. Na koniec zostały mechanicznie pozbawione wyschniętej skórki i miąższu i spakowane aby nieco odpocząć i się ustabiliować. Potem docelowe pakowanie w worki i do kontenerów. W produkcję kawy zaangażowana jest cała rodzina, także dzieci Ivana i Leandry. W stacji Santa Fe specjalizują się w obróbkach eksperymentalnych, owoce poddają fermentacji trwającej nawet 144 godziny, stworzyli własne "zestawy" bakterii, które dodane do fermentujących owoców pomagają stworzyć owocowe, kompleksowe profile smakowe. A ta chyba najbardziej prestiżowa nagroda w świecie kawy jest na pewno potwierdzeniem klasy, wiedzy i umiejętności producena.

Profil sensoryczny:  herbata, miód, wiśnia, granat, dzika róża

Parametry:
Profil sensoryczny:
róża, Wiśnie, Granat, Herbata
Obróbka:
Natural
Wysokość uprawy:
2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Red Catuai
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: