• Beansmith's - Kolumbia Finca Limon, Jose Mopan- 150g

Data palenia: 04.01.2024

Mielenie
Profil sensoryczny: Owoce tropikalne, Jeżyna, Likier owocowy
Obróbka: Fermentacja beztlenowa (anaerobic)
Wysokość uprawy: 1800 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Geisha
Profil wypalenia: Pod filtr
Brak towaru
68.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.15 kg

Beansmith's - Kolumbia Finca Limon, Jose Mopan- 150g

Geisha z kolumbijskiej farmy Finca Limón. To około 40 minut jazdy od cywilizacji. To bardzo skromne gospodarstwo pełne dziwnych drzew i krzewów owocowych. José Mopán wraz z żoną i dwójką dzieci prowadzi gospodarstwo w tradycyjny sposób, a procesy beztlenowe rozpoczęły dopiero w ciągu ostatnich kilku lat.

Cała historia tej farmy zaczęła się dawno temu, kiedy pan Miguel Cardenas kupił małą działkę w 1987 roku i postanowił kontynuować uprawę odmiany kawy Caturra, która w tym czasie trwała już piąty rok. Drzewa kawowe były rozmieszczone niezwykle daleko od siebie, więc nie było potrzeby ich „soqueo”, ponieważ owocowały ładnie i obficie. Stopniowo na farmie zasadzono drzewa Guamo, które zapewniają osłonę cienia i wsparcie dla kawowców. Wraz z inną odmianą drzewa kawowego Kolumbia. Potem nastąpiła kolejna fala sadzenia drzew, takich jak cedr, chachafruit, orzech włoski, yarumo, guamo, cytryna, sapote, mandarynka, pomarańcza, gujawa i mango. Kawa jest obecnie w fazie dojrzałości. Minęło 35–40 lat, odkąd została zasiana, zapewniając tak potrzebny cień. Nawiasem mówiąc, jest to absolutnie niezbędne dla ptaków w określonych porach roku, a następnie odwiedzamy gospodarstwo z całą rodziną, aby obserwować różnorodność ptaków, które drzewa przyciągają i są żywicielami.

Kilka słów od Baristów z Beansmith's:

W filiżance silna, naturalna fermentacja pozostawiła przyjemne nuty alkoholowe przypominające likier wiśniowy. Kawa ma zrównoważoną cierpką kwasowość owoców tropikalnych i soczystość jeżyn. Ekstrahowano go przez około 3 minuty przy zmniejszonej gęstości około 1:16,5, co sprzyjało przyjemnej syropowej słodyczy i tłumiło silny, gęsty posmak. Dzięki drobniejszemu zmieleniu (14 kliknięć na comandante) ujawniają się złożone smaki odmiany Geisha, a filiżanka ma bardzo zabawne nuty.

Profil sensoryczny: owoce tropikalne, jeżyna, likier wiśniowy

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.