-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Good Coffee - Kostaryka Perla Negra - 250g
Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.99 |
Waga | 0.25 kg |
Good Coffee - Kostaryka Perla Negra - 250g
Odmiana Villa Sarchi słynie ze złożonego smaku. Tak jest i w tej kawie: smakuje jak wiśniowy likier z dodatkiem nut śliwkowych i winnych otoczony słodyczą melasy, daktyli i czekolady.
Kawa pochodzi z plantacji Las Lajas od Oskara Chacona, który jest bardzo znanym i uznanym producentem z kostarykańskiego regionu Central Valley. Las lajas jest położona na zboczach wulkanu Poas i należy do rodziny Oskara od trzech pokoleń. Oskar z żoną Francisą uprawiają kawę wyłącznie metodami organicznymi. Ich farma - oprócz tego, że była pierwszą w Kostaryce certfikowaną farmą organiczną - zasłynęła z autorskich metod obróbki, dzięki którym udaje im się uzyskiwać wyjątkowe profile smakowe.
"Perla negra" to właśnie nazwa sposobu obróbki kawy, który opracowała Francisa. Jest to obróbka naturalna, a więc taka, w której owoce - po zebraniu, przebraniu i umyciu - są suszone w całości na specjalnych platformach w pełnym słońcu. Po pewnym czasie są przenoszone pod zaciemnione płachty, które pod wpływem słońca nagrzewają leżące pod nimi owoce, które na koniec po prostu czernieją, a wewnątrz akumulują owocową słodycz, złożoność i charakterystyczne nuty sherry.
Profil sensoryczny: likier wiśniowy, śliwka, daktyle, czekolada