• Kategorie
  • ROST Coffee - Kostaryka Cordillera De Fuego - 250g

Data palenia: 05.09.2022

Profil sensoryczny: Rabarbar
Obróbka: Anaerobic Thermal
Wysokość uprawy: 1700 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Caturra
Profil wypalenia: Pod filtr
76.00 -10% 68.40
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DHL 18
Waga 0.25 kg

ROST Coffee - Kostaryka Cordillera De Fuego - 250g

Don Luis nieustannie poszukuje nowych i innowacyjnych sposobów usprawnienia swojej produkcji kawy. Około dziesięć lat temu wpadł na pomysł fermentacji beztlenowej w celu wydobycia naturalnie występujących smaków kawy w kontrolowanym procesie fermentacji. Po 6 latach badań i testów finalny produkt był gotowy.Don Luis jest nie tylko innowacyjnym producentem kawy, ale także stara się być postępowy w swoich praktykach rolniczych. W 2017 roku dołączył do organizacji NAMA (National Appropriate Mitigation Actions), której celem jest radykalna redukcja emisji gazów cieplarnianych w sektorze kawowym.

Obróbka: thermal naerobic

Po częściowym usunięciu miąższu z wodą wiśnie są podgrzewane. Ekstrakcja miąższu na ciepło aktywuje naturalny rozkład cukrów i częściowo karmelizuje ziarna. Ten innowacyjny proces nadaje kawie wyjątkowo słodki i owocowy smak oraz okrągłe body.

ROST to pierwsza palarnia, która skupia się na trosce o planetę jednocześnie pomagając plantatorom. Ograniczają ślad węglowy, starannie dobierają importerów zielonego ziarna, kawę po mieście rozwożona jest samochodami elektrycznymi, opakowania są kompostowalne, a 5% z każdej paczki przeznaczane jest na projekty w regionach z których pochodzi kawa!

Profil sensoryczny: żurawina, malina, rabarbar

W zaparzaczu Hario V60 otrzymamy około 370ml kawy o wysokiej soczystości:

  • Doza: 25 gram
  • Mielenie: W Comandante C40: 24-25 clicków
  • Woda: Kryształ Żywiecki o temperaturze: 93°C
  • Całkowity czas parzenia: 02:30-02:45
  • Preinfuzja: 00:00→00:30 sekund, 60ml wody
  • Pierwsze zalanie: 00:30→00:35, do 100 ml
  • Drugie zalanie: 00:45→00:55, do 200 ml
  • Trzecie zalanie: 01:05→01:15, do 300 ml
  • Czwarte zalanie: 01:25→01:35, do 400 ml
  • Zdejmujemy dripa: 02:30 lub 02:45
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.